torsdag 1 september 2011

Opastoriserad mjölk!


Jag har haft nöjet att formge en bok som handlar om opastöriserad mjölk skriven av Fredrik Colting, en mycket intressant bok på många sätt. Den, liksom hans bror Jonas böcker, ifråga sätter dagens livsmedelsindustri och framförallt vår oförmåga att tänka själva.

Mjölk ska man inte dricka som vuxen! Opastöriserad mjölk är farligt! Det tror vi på!? Men utanvidare stoppar i oss chips, läsk, godis, micro-mat och annat som livsmedelsverket/butikena vill att vi ska äta. Varför? De tjänar klart mer pengar på mat med lång hållbarhet, det är bara att stoppa i en massa E-ämnen och annat helt onaturligt. En microportion tagen ur en butiks frysdisk kan innehålla över 30 olika E-ämnen och utöver det en massa konstgjorda aromämnen för att det över huvudtaget ska gå att äta. Och så säger vi att mjölk är farligt för oss?

Här kommer en debattartikel, som man jag hittade på Jonas Coltings blogg http://coltingblogg.com/, som varit med i Borås Tidning, skriven av Fredrik Colting.


Den vita lögnen – opastöriserad mjölk, 
en mänsklig rättighet eller en fara för allmänheten?
”Visst är det underligt att varje gång vi har ett utbrott av matförgiftning, komma det från tyska gurkor eller spanska tomater, varnar myndigheter oss raskt för konsumtion av opastöriserad mjölk. Trots att inte en enda person insjuknat pågrund av just mjölk. Faktum är att varken Smittskyddsinstitutet eller Livsmedelsverket har några siffror på hur många svenskar som smittats av opastöriserad mjölk, man differentierar nämligen inte mellan de båda ytterligheterna. Mjölk är mjölk, verkar man resonera, oavsett om den kommer från en fabrik eller en ko. Slutsatsen är att det kan vara så få som ingen. Men det viktiga är förstås inte siffrorna. Siffror har alltid varit ammunition i händerna på de som vill bestämma över oss. Och bestämma över oss är precis det man gör. Med ihåliga varningar om opastöriserad mjölk och skrämmande siffror tror vi idag att döden aldrig är längre bort än den ko som förser oss med mjölk. Kor som i alla tider, ja i alla fall innan man införde tvångspastöriseringen 1937, levererat närande mjölk till oss människor (tvångssterilisering utsatte vi i Sverige däremot bara Finländare och Romer för, aldrig kor) utan att ta livet av oss. Just sån mjölk vi borde referera till när vi använder det slitna uttrycket färsk. 

Men nu laddar vi om. I USA, där pågår just nu ett mjölkkrig. De som kämpar är hälsomedvetna konsumenter och bönder som på ena sidan vill ha rätten att dricka färsk, opastöriserad mjölk, mot andra sidan där staten, sporrade av livsmedelsföretag, vill behålla och till och med utöka pastöriseringen av mjölken (och juicen och äggen och helst även köttet och salladen). De vill göra mjölk till en lika säker dryck som Coca-Cola.
I USA gillar man förresten också siffror. De siffrorna säger att många hundra tusen fall av matförgiftning, flera med dödlig utgång, orsakats av pastöriserad mjölk, bland annat en epidemi där 197 000 människor insjuknade. Just det, det gällde pastöriserad mjölk. Vidare säger andra siffror att mer än 290 miljarder glas opastöriserad mjölk druckits sen 60-talet utan ett enda vetenskapligt dokumenterat fall av matförgiftning. Statistik från 2011 visar att det är 35 000 gånger större sannolikhet att bli sjuk av andra matvaror än opastöriserad mjölk. Pang och aj. Siffrorna fungerar tydligen åt båda håll.

Det finns många som hävdar att pastörisering av mjölk försämrar kvaliteten på en stor mängd vitaminer och mineraler, att den förändrar sammansättning av proteiner och fetter, att den eliminerar funktionen av de enzymer som är nödvändiga för att ta upp näringen i mjölken. Detta understöds med forskningsmaterial som sammanställts ända från 1930-talet fram till idag, av vetenskapsmän obundna livsmedelsföretag. Samma forskningsmaterial visar hur de flesta laktosintoleranta blir besvärsfria då de dricker opastöriserad mjölk, hur allergier och astma hos barn kan förebyggas eller till och med botas med opastöriserad mjölk och hur unga människor som får riktig mjölk utvecklas mycket bättre än sin motpart. Sen finns det de som säger att pastöriseringen inte har någon särdeles effekt alls på mjölkens kvalitet, att vi gott kan kalla den färsk, även då den blivit uppvärmd. De flesta i den här gruppen hör till någon del av mjölkindustrin. Inte så konstigt kanske då mjölk som pastöriseras har längre hållbarhet.
Det finns till och med de som hävdar att man inte skall dricka mjölk, i alla fall inte som vuxen. Det är självklart upp till var och en, ursäkta, det borde vara självklart att var och en skall få bestämma vad vi skall äta eller inte äta. Men vad gäller mjölk verkar det vare ett alldeles för stort beslut för att en enskild svensk medborgare skall klara av att bilda sig sin egen uppfattning. In rider staten på sin vita springare, eller kanske är det numera en hunsad mjölkko och dömer fördel matbranschen. Ingen färsk mjölk i Sverige, bara Coca-Cola. Uttrycket du är vad du äter har vi alla hört, kanske är det hög tid att vi ändrar det till: du är vad staten bestämmer att du skall äta.
Visst är det absurt att vi har rätt att köpa hjärtattacksframkallande mat, diabetesframkallande mat och överviktsframkallande mat, men när det kommer till vad vetenskapen och historien vittnar om är naturens nyttigaste mat, då är vi plötsligt livegna. Vi skall helt enkelt nöja oss med det staten bestämt att vi skall äta. 
Men du som sätter din egen, din familjs och dina barns hälsa främst, ta dig en funderare på det här med opastöriserad mjölk. Bli lite förbannad, nyp en politiker i örat, höj rösten i mataffären. För stirrar du tillräckligt enträget ner i mjölkglaset skingras plötsligt lögnens skrämmande hinna och vem vet vilken revolution som väntar dig där. ”

Fredrik Colting, författare till boken MjölkrevolutionenFredrik Colting, författare, fit kille och min lillebror!
Fredrik Colting

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar