söndag 19 juni 2011

Att träna en sökhund

Idag har jag varit på domarprov i Gnesta och kört elitsöket. En kanonträning då man får allt tävlingsmässigt men kan smyga in lite belöning på vägens gång.

Men mycket snurrar i huvudet på mig just nu. Nisse är en fantastisk sökhund. På träning går han som ett spjut med ett härligt tryck. Sen blir det tävling – och då försvinner trycket. Och så var det även idag. Han uppfattade allt i omgivningen som tävling. Han går ner sig och verkar bli osäker. Inte alls den hund jag har på träning. Varför har jag undrat så många gånger, vad har jag missat på vägen hit. Vad borde jag gjort annorlunda?

Har på vägen hem gjort en ny plan för vår träning, ska försöka få honom att tänka annorlunda. Får se om denna plan kommer fungera. Kort tid till SM, men om han håller sig frisk har jag väldigt många sökpass fram tills dess, två läger i sommar ökar upp antalet träningstillfällen rejält!

Men det är väl lite det här som är så kul med söket och hundträning. Man blir aldrig färdiglärd och så många gånger har jag fått tänka om. Tyckt själv att jag har en kanonplan – för att sen inse att den kanske inte var helt briljant – då jag aldrig kan veta hur min hund uppfattar saker och ting. Jag börjar vända och vrida lite mer på saker och ting, försöker se andra vägar som kanske ska ge andra lösningar Så kanske det i slutänden är så att dessa problem kommer göra mig till en bättre hundtränare – jag hoppas på det ialla fall.

En härlig träningskamrat sa till mig för en tid sedan att "nu Lena kommer den svåra biten – att hålla din hund på SM-nivå i flera år". Hon så rätt hon har, det är inte alltid så lätt som jag kanske en gång trodde. I min enfald trodde jag nog lite att lyckas jag i inlärning att få fram en bra sökhund kommer det bara rulla på sen. Men tjii fick jag – nu börjar vägen för en helt annan typ av träning.

En ny dag, en ny väg, nya utmaningar, nya möjligheter – men med samma härlig goa hund!


En sak är jag i alla fall helt säker på – hundarna gör så gott de kan. De gör exakt det vi tränat dem till. Så det är bara att lära dem vad vi vill att de ska göra – lätt som en plätt – eller hur ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar