tisdag 16 juni 2009

En dödsfälla

Temperaturen i bilen höjs betydligt snabbare än de flesta tror. Det hjälper inte mycket att dra ner några rutor. Solen flyttar på sig relativt snabbt och när strålarna når bilen blir bilen snabbt olidligt, ja rent av dödligt varm.

När luften står still ute och temperaturen visar över 25 grader hjälper inte ens en öppen baklucka som ventilation för en flåsande hund.

Tänk även på att när bilen är lastad med packning inför resan och hunden placerats längst bak i lastutrymmet är det inte samma luft där som längts fram. Cirkulationen längst bak är ofta inte bra och ligger solen på kan det leda till att hunden drabbas av värmeslag.

En hund svettas inte som vi människor, de svettas bara genom tassar och mun. Detta gör dem mycket känsliga för värme och överhettning. Hunden blir varm, den börjar flåsa och efter en kort stund blir den stressad, temperaturen stiger och hunden får en cirkulationskollaps vilket innebär att vissa organ slutar att fungera. Hunden kan då komma i chock och dö om den inte omedelbart kommer till veterinärvård.

Brottsbalken ger stöd att rädda het hund!
Vad kan man då själv göra om man upptäcker att en hund, annat djur eller kanske ett barn, mår dåligt i en instängd bil? Svenska Kennelklubben (SKK) rekommenderar att först och främst alltid kontakta polisen, är faran större än så bör man se till att man har ett vittne som också kan bekräfta att djuret eller barnet är i fara. Då kan man handla i nöd (Brottsbalken 24:4) och slå sönder bilrutan, öppna dörren och få ut djuret eller barnet så snabbt som möjligt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar