fredag 3 april 2015

En tur till min variant av Blåkulla!

Imponerade att driften att valla kan vara så stor hos vallhundarna. Finns det får i närheten är det som vallhunden lägger all sin fokus på. Får den valla väljer den bort allt runt. Vet första gången jag vallade med Nisse med en höglöpande tik. Hon var "hjälphund" på en kurs och var runt Nisse hela tiden för att hjälpa till när det behövdes. Inte en gång tittade han åt hennes håll. När vi sen vara klara och gick bort från fåren trippade han genast fram till henne och började sprätta runt henne som en tupp. I all annan träning är det belöningen mina hundar jobbar för. Att ligga rätt i mängden belöning och få fram den fokus och intensitet vi vill ha och samtidigt få det att hålla när vi hamnar i en tävlingssituation och belöningarna dröjer – en svår balans om man vill lyckas riktigt bra på tävling. I vallningen vill de bara få fortsätta valla. Belöningen blir just att fortsätta. Det går inte att komma ifrån att det är häftigt, riktigt häftigt.

Hugo och jag kämpar på i vallningen. Han har det inte alltid lätt med en gröning som mig. Men som tur är har jag duktiga personer att träna för och be om hjälp. Så det ska nog komma till ett godkänt vallprov i framtiden. Är kul att pyssla med något där jag är helt grön och bitvis inte förstår någonting alls. Men dagens höjdpunkt var hans högerhämt som var riktigt bra, kul när det ser ut som det ska. Att det sen körde ihop sig en stund kan vi ju skriva upp på den långa listan på vad vi behöver träna på ;)

Passade på att fota Lottas härliga Border collies Tindra och App. Det är svårt att fota vallning då rörelserna som bitvis är så snabba och lite svåra att förutse och sen var det fåren som har en förmåga att röra sig åt "fel håll" just när jag fått ett bra läge. Men Lottas hundar är duktiga och styrbara vallhundar. Så med kameran i högsta hugg, hojtandes "lite höger, stanna, nu fram sakta, lite höger, nu stanna!! framfram..." Imponerad av Lotta och hennes hundar som lyckats följa mina lätt galna önskemål var jag vill ha dem och fåren. Mer bilder finns på www.kerje.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar