tisdag 20 mars 2018

När det inte vill släppa!


Vintern har sitt grepp om landet – man börjar undra om vintern någon gång ska släppa sitt grepp. Jag har njutit till full – tills nu. Jagar gräsfläckar för att träna på. Trött på inomhushallar och inte kunna vara ute mer och träna min lilla Måns. Får väl glädjas över att det är ljust och vackert!
Jobbar med klass 3 momenten med Jabba och skulle gärna vilja göra en start snart. Men insåg idag när jag tränade att det inte är riktigt samma sak på en blöt och lerig gräsplan med stora isfläckar. Lite skillnad från inomhushallar och pudersnö på fotbollsplaner. Så får inse fakta att jag har lite jobb att få allt att sitta även utomhus på gräs, var ett tag sedan.


Men det positiva med all vinter är att jag fokuserat på det som Jabba har svårast för, vilket är bland annat rutan. Han är så låg att han nog inte alltid kommer se rutan innan jag skickar. Så har fokuserat på det och gjort det svårt för honom. Smidigt med snövallar som finns överallt just nu som är lätt att gömma en ruta bakom. Finns det sen en kon, en punkt vi gjort något på innan eller liknande på vägen mot rutan fastnar han lätt där. Det är en stor skillnaden mellan raserna och jag brukar skämtsamt säga att han nog är lite trög. Framförallt uppfattar jag den största skillnaden på Jabba och de Kelpies jag haft att han inte har någon förmåga att generalisera. Har han gjort en sak på ett ställe på ett sätt kan han inte överföra samma uppgift om omgivningen förändras. Har även jobbat mycket på att han ska våga försöka och ta tag i uppgiften fullt ut i alla lägen, även när omgivningen/situationen gör det svårt för lilla Jabba. Sen är han bra duktig på att slå över till att leta efter en boll om han tycker det känns roligare för stunden. Lekfulla cockrar och deras charm ;)


Med Måns har det blivit mycket lek när vi varit ute, det är lite väl kallt för en liten valp att göra stillsamma saker i vinterkylan. Också det är en stor fördel då han idag leker riktigt fint och intensivt även om han dock visar en hel del ägande som jag får jobba på. Han är en kul kille med mycket envishet och skön personlighet. Har en känsla att han kommer bli en riktigt kul hund att träna.

Idag har vi varit ute hela dagen och njutit av solen, på isiga gräsmattor och i skogen. Gjorde även ett litet upplet. Fokuserar just nu bara på att Måns ska gilla uppgiften, förstå att han ska leta saker som finns rakt utanför mig. Sen vill jag även att han själv tar tagit uppgiften, utan att jag säger något, efter vi lekt färdig efter föregående föremål han hittat. Och när han hittat ha väldigt bråttom tillbaka till mig och superbelöningen till lilla goa Kelpien.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar