fredag 25 februari 2011

Min egotripp!

Det är inte så speciellt svenskt – men ibland behöver man slå sig för bröstet och säga – vad jag är bra! Men det är  just vad jag ska göra i det här inlägget – man behöver göra det ibland (o;

I april för två år sedan bestämde jag mig för att nu fick det vara nog. Många gånger hade jag sagt att jag skulle göra en förändring, men aldrig hade jag känt mig så säker att det var nu eller aldrig. Var alldeles för tjock och jag var nästan jämt trött, behövde sockerkickar för att ta mig genom dagarna, hade svårt med koncentrationen, ont i kroppen på så många olika sätt. Men, offerkoftan som jag tidigare haft på mig jämt hade börjat släppa sitt grepp. Jag hade sakta börjat inse att det är jag – bara jag – som kan bestämma hur mitt liv ska se ut. Ett val som är så mycket viktigare än man någonsin kan tro.

De mål jag satte upp för mig själv har ändrats utmed vägen. Nu är det inte längre storlek eller vikt som är de viktiga målen utan puls, kondition, muskelmassa, längd på löppassen och så drömmen Transalpine Run. Idag väger jag 69 kg, min muskelmassa har ökat med ca 2 kg, benmassan har också ökat och väger idag 2,7 kg, min metaboliska ålder är 24 år och jag har en aktiv vilopuls på 47 – kortfattat kan man säga – jag mår så ofantligt mycket bättre. Målen har förändrats med tiden. Nu vill jag bli riktigt vältränad så jag är inte klar ännu. Ska man ut och springa 8 dagar i alperna krävs det mer, träningsschemat är hårt och det är noga med kosten, men idag har det blivit en del av min livsstil, så det är bara kul!

Vägen har varit lång. Mitt första löppass orkade jag jogga knappt 200 meter, sen tog det nästan lika lång sträcka gåendes innan jag slutade flåsa. Med hjälp av Fias kost & hälsa med kost och träningssupplägg och med min envishet har jag lyckats ta bort 30 kilo från min kropp. Och idag 2 år senare är 200 meter inga problem att jogga för idag orkar jag 2 timmar.

Många har frågat mig hur jag har lyckats. Jag vet faktiskt inte – jag var nog bara beredd att lägga ner det jobb som krävdes.

Men det jag vet är att idag ska allt fixas i en handvändning. En stor del av reklamen vi hör och ser och samhället vi lever i ger oss ofta helt felaktig information. Inte att det är ditt ansvar att ta reda på vad som verkligen är bra för dig. Företagen vill bara sälja sina produkter – inte få dig att må bra. "Ät Allbran och du får i dig fibrerna du behöver, ät Kellogs special K och du kommer snart i jeansen du hade när du var 18". Ingenstans i reklamen berättar de om allt socker eller olika E-tillsatser och andra kemiska tillsatser som så ofta förekommer! Reklamen om snabba dieter, pulver, piller som ska ge dig kroppen du vill ha, lätt som en plätt...

Men det är inte lätt som en plätt, vägen är lång. Men det är värt det, så värt det. Och då pratar jag inte bara om vikt och att jag idag kan köpa kläder i den vanliga avdelningen och inte behöver gå till avdelningen för de extra stora storlekarna. Utan hur jag mår - det är fantastiskt att må fantastiskt.

Idag njuter jag av livet på ett helt annat sätt. Mindfullness kanske någon skulle säga. Jag mår bra och tar då mig tid att njuta av de små sakerna i livet. Som att se änderna vid ån som samlar sig vid solfläcken för att fånga lite av den sista eftermiddagssolen. Känslan att springa på en skogsstig i ett stilla vårregn och känna kraften i benen när fötterna bär mig fram mellan stenar och rötter. Skogsdoften som blir efter regnet upphört och solen sakta visar sig igen. Hur snöflingorna som yr från träden glittrar som diamanter i kvällssolen. En eftermiddagsfika på jobbet när man skrattar så det gör ont i magen tillsammans med sina kollegor.

Livet är så fantastiskt – så våga leva fullt ut!

2 kommentarer:

  1. Detta inslag Lena gör att jag får gåshud. TÄNK vad du åstadkommit på bara 2 år! Jag säger bara det, bara man har VILJAN & drivkraften som du har så kan man komma hur långt som helst! Det är ett sant nöje att få arbeta med Dig! Nästa vecka blir det nytt styrkeupplägg mot oanade höjder: "GORE-TEX TRANSALPINE-RUN" 3→10 sept. Vilken grej!!! /Hälsar Coach:-)

    SvaraRadera